Lär dig fläckborttagning – Få bort fläckar på slipsen

Så kan du tvätta en slips och bli av med fläckar på slipsen

Slipsar är ett väldigt ömtåligt klädesplagg. De kan lätt förstöras av spill från kaffe och soppor. Om din slips inte ännu har förstörts av någon av dessa olyckor, så finns det fortfarande en stor risk att det händer även dig, förr eller senare. Självklart så är din slips i riskzonen inte bara för fläckar från mat och kaffe, utan också från alkohol och annan smuts. Silkesslipsar kan vara dyra att köpa, även fast de oftast ges som fars dagspresent eller som julklapp. Till exempel, om din son gav dig en slips på fars dag kommer det vara väldigt svårt att hitta en värdig ersättare om den blir fläckad. Det är därför det är så viktigt att veta hur man får bort fläckar utan att skada slipsen ytterligare.

Fläckborttagning på silkesslipsar

Även om många kommer att säga åt dig att ansträngningarna för att få bort fläckar från din silkesslips är slöseri med tid, så är det inte nödvändigtvis sant i alla lägen. Det finns undantag såklart. Här får du några tips att prova på för att hjälpa dig att få bort fläckar från dina silkesslipsar utan att skada det ömtåliga silkestyget.

Använd INTE vatten för att få bort fläckar från en slips i silke

Du måste komma ihåg att när man tar bort fläckar från silkesslipsar, så ANVÄNDER MAN INTE vatten. Om slipsen blir våt kan den helt och hållet tappa sin form. Kanske är fläcken borta, men hela formen av slipsen är förstörd. Så fort som slipsen fläckas så agera snabbt genom att försöka dra ur fläcken från slipsen med hjälp av ett absorberande ämne. Ta till exempel lite vanligt talkpuder och strö över slipsen efter du lagt den på en jämn yta. Att lämna slipsen så över natten har räddat många slipsar. Dock måste du vara väldigt försiktig och inte använda på slipsar som har färg eller parfym på sig. Borsta sedan helt enkelt bort pudret med en mjuk handduk.

Rengöringsmedel för slips

Men för fläckar som redan har torkat kan du inte använda dig av de absorberande metoderna som nämnts ovan. Enda alternativet för dessa problem är att använda lite vätska. Det finns många kommersiella rengöringsmedel som du kan köpa, och du kan pröva att använda något av dem. Använd sparsamt och försiktigt bara. Var väldigt försiktig då vissa av dessa fläckborttagningsmedel kan vara väldigt starka på delikata textiler såsom silke. Pröva därför på en liten del bak på slipsen först. Droppa en liten droppe där för att se hur vätskan påverkar färgen av din slips. Om färgen försvinner eller om tyget börjar veckas så ska du definitivt använda ett annat rengöringsmedel.

När du väl hittat ett rengöringsmedel milt nog, så dutta lite av medlet direkt på fläcken. Du bör ändå vara medveten om att om man använder kommersiella fläckborttagningsmedel så kan färgen ändras en aning i vilket fall, på det drabbade området. Oroa dig inte, färgen kommer att återgå till normalt så fort fläckborttagningsmedlet torkat.

Ta hand om din slips

Du bör lära dig hur du riktigt tar hand om din slips, då slipsar är en smart investering. Du kan använda den långt mycket längre om du tar hand om den ordentligt och kanske blir den då till och med en släktklenod. Fråga en lokal städfirma i Halmstad om de kan hjälpa dig.